tisdag, september 26, 2006

Denna ständiga diskussion om $$$$$$$

Att det alltid blir en så stor diskussion om detta evinnerliga ämne: pengar. Det kan pågå år ut och år in och aldrig får det någon riktig lösning. Alltid så är det någon som har mer och då blir "man" avundsjuk.

Satt just på lunch och diskuterade detta. Givetvis så delade sig diskussionen i två läger:
1. de som tycker att man ska ha betalt för det man jobbar för
2. de som tycker att man har rätt till betalt till mer än det man jobbar för

Man kommer liksom inte riktigt till någon lösning på detta. Vi är alla på det klara med att jobbar man för något så ska man ha ersättning för det. Diskussionen gällde övertid. Om personen i fråga har jobbat 15 minuters övertid så är det ju givet att personen ska ha betalt för 15 minuters övertid. Vad diskussionen gick ut på denna gång var dock att kunden till företaget blev fakturerad för 1 timmas övertid och medans den som gjort jobbet endast fick betalt för 15 minuters övertid och resten gick i företagets ficka.

Vad är rätt/fel här egentligen. Känns ju inte riktigt klokt att företag fakturerar för 1 timma när jobbet endast tog 15 minuter men denna praxis är ganska vanlig i detta tjänstesamhälle som vi lever i. På många ställen säger man att man inte fakturerar för mindre än 1 timma. Och, om man då är kund på det stället så får man ju acceptera det.

Jag måste dock säga att jag hör till läger 1. Jag tycker att den som gjort jobbet ska ha betalt för 15 minuters övertid. Företaget får pocketera resten av pengarna. Sedan kan ju i och för sig chefen vara snäll någon gång per år och göra något extra för sin personal. Det tycker jag är ett bättre sätt att lösa det på än att arbetaren ska få betalt för tid de ej utfört. Typ.

Men, diskussionen fortgår. Lär inte vara sista gången denna dykt upp!

Inga kommentarer: