måndag, mars 05, 2007

Texas Longhorn Chili

Detta är en chiligryta med helt kött och bönor. Enligt receptet "en gryta chili går alltid hem och den starka smaken är bra för matsmältningen". Denna gryta kan med fördel lagas en dag i förväg. Ruskigt god när den får vila lite, om man nu har tid för det det vill säga.


Bilden gör tyvärr inte maträtten rättvisa men men...

Ingredienser (8-10 personer):
700 g benfritt nötkött av till exempel högrev eller fransyska i grytbitar
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 paprikor i olika färger, skurna i bitar
½ burk öl
1 burk krossade tomater
1 tsk spiskummin
2 tsk chilipulver
1 tsk mald koriander
1 burk vita bönor i vatten
1 burk röda bönor i vatten
3 msk barbequesås med lätt rökt smak
1 tsk socker
salt och peppar

Till servering:
skivade jalapenõs ur burk
gräddfil eller créme fraishe
riven lagrad ost

Gör så här:
Bryn köttet med löken och vitlöken. Lägg i paprikabitarna och låt dem bryna med en stund. Häll i öl, tomatkross och kryddor och låt det småkoka i cirka 1 timme under lock.

Tillsätt bönorna, barbequesås, socker, salt och peppar. Justera kryddningen om det behövs.

Servera med jalapeños och gräddfil och eventuellt lite riven ost. Kallt öl är gott att dricka till.

(Receptet lånat från Dagens Industri Weekend #3, 28-29 jan 2005)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Smått löjligt att kalla det "Texas Longhorn Chili"...

En äkta chiligryta innehåller absolut inga bönor.

Restaurangkjedjan som heter "Texas Longhorn" serverar en "äkta" chili!

Googla runt lite så hittar du ganska snabbt recept på riktiga chilis...

Anonym sa...

Det är möjligt att det är löjligt att kalla det så... Namnet kommer som sagt från en artikel i Dagens Industri Weekend. Hur som helst så är det en väldigt god gryta.

Men, det finns ju många "perfekta chili-recept" där ute så det är bara att testa fler varianter!