söndag, december 10, 2006

Vörtbröd


För att höja julstämningen ytterligare bestämdes det att det skulle bakas, båda vörtbröd och lussebullar. Jag tog hand om det första, med följande recept:

3 flaskor Porter
2 pkt jäst
3 liter rågsikt
3 dl sirap
3 tsk salt
3 påsar pommerans
1 msk nejlika
1 msk ingefära
100 g margarin
1 liter vetemjöl
ev russin, valfri mängd

Gör så här:
Värm Portern till fingervärme. Lös 1 pkt jäst i lite av den varma Portern och blanda sedan i resten av vätskan och 2 liter rågsikt. Låt blandningen (som är lös) jäsa i 20 minuter. Under tiden smält smöret, häll i sirap och kryddor och koka upp blandningen. Låt kallna.

Tillsätt resten av jästen till den jästa blandningen och häll sedan på den gallnade kryddblandningen, ev russin, resten av rågsikten och lagom med vetemjöl. Degen får inte bli för hård! Låt jäsa i 20 minuter.

Knåda ihop dengen efter jäsningen och dela degen i 3 limpor och lägg i långpanna. Låt jäsa på plåt i 40 minuter. Under tiden sätt ugnen på 175 grader. Grädda sedan i 50 minuter.

Inga kommentarer: