tisdag, oktober 31, 2006

Köetik

Att det kan finnas något som irriterar människor så som "köetik". Vi satt och diskuterade detta ämne vid lunch och kom fram till att det man blir kungligt förbannad på när man står och köar är:

1. Folk som tränger sig
2. Folk som uppenbart ställer sig i vägen för att vid senare tillfälle få bättre plats
3. Folk som halvköar

Ett snabbare sätt att få en svensk att bli arg än att tränga sig i en kö finns väl knappast. Sällan skådad är den vrede när någon tränger sig före vid hotellets frukostbord. Då växer hornen fram med raketfart.

Smågruffningar från både tanter och andra damer strax under 30 hörs nästan alltid när mycket folk står och väntar på perrongen till tåg, pendeltåg, tunnelbana eller spårvagn. Fattar inte idioterna som ställer sig i vägen framför dörren att allt går mycket fortare (och smidigare) om man SLÄPPER AV DEM som ska av innan man själv försöker tränga sig på.

Det halvköande släktet är något som speciellt upptäcks i bussar samt vid busshållplatser där folk, av någon anledning, vägrar att stå närmare varann än 2 meter. Som ett exempel kan tas busshållplatsen för buss 47 och 69 vid Centralstationen (kommer ej ihåg vad den heter, den innan Sergels torg iallafall). Jag åkte här dagligen under några år och det slog nästan aldrig fel. Folk vägrade att stå nära utan skapade någon form av halvkö så man blev tvungen att börja köa nere vid gatuhörnet om man skulle hållt sig till dessa "oskrivna" regler. Och hur många gånger har man inte fått höra stackars busschaufförer sig; "kan ni vara så snälla och gå längre bak i bussen". Det borde spela som något evighetsmeddelande i varje buss när vikten överstiger ett visst antal kg så kanske folk lär sig (och skulle skapa något mindre tristess för den stackars chauffören).


Efter denna genomgågna köetik så hoppas jag att folk i framtiden tar cykeln istället för tåget. *smajl*

Inga kommentarer: